Σκηνοθεσία Άγγελος Ρούβας

 

 

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Benjamin Keat (ή Ben) πραγματοποιεί το νεανικό του όνειρο. Κάνει το “Grand Tour”, το εκπαιδευτικό ταξίδι προς την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα με στόχο να αποτυπώσει και να μελετήσει τις κλασικές αρχαιότητες. Την εποχή εκείνη το ταξίδι αυτό αποτελούσε για έναν νεαρό Άγγλο την περγαμηνή που του άνοιγε τις πόρτες της καλής κοινωνίας. Εξ’αιτίας της δεξιότητάς του στο σχέδιο, εντάσσεται αμέσως σε μία ομάδα ιταλών καλλιτεχνών που αποτυπώνει τα αρχιτεκτονικά μέλη και τα γλυπτά του Παρθενώνα, για λογαριασμό του βρετανού διπλωμάτη Λόρδου Έλγιν. Λίγο αργότερα ο Λόρδος Έλγιν, διατελώντας πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, στέλνει στην Αθήνα ένα φιρμάνι υπογεγραμμένο από την μεγάλη Πύλη. Ο τούρκος Κυβερνήτης των Αθηνών παρέχει την άδεια στην ομάδα των καλλιτεχνών να αποσπάσουν οτιδήποτε θέλουν από την Ακρόπολη των Αθηνών και τα γύρω μνημεία.

Ο Ben συνειδητοποιεί ότι έχει παγιδευτεί. Ενώ πίστευε πως είχε ενταχθεί σε μια ομάδα που εργαζόταν για την ιστορική έρευνα, διαπιστώνει πως εξυπηρετούσε τα φιλόδοξα και ιδιοτελή σχέδια του Λόρδου Έλγιν: τη μεταφορά των γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανία για τη διακόσμηση της μεγαλόπρεπης εξοχικής του έπαυλης. Βλέποντας την καταστροφή του μνημείου που ξεπερνά τα όρια της Ύβρεως και φοβούμενος την οργή των θεών, αντιτίθεται στην ενέργεια αυτή με βία. Ενοχλημένος ο Λόρδος Έλγιν αποφασίζει να τον στείλει πίσω στη Βρετανία. Τον επιβιβάζει στο ιδιόκτητο πλοίο “Mentor”, στο αμπάρι του οποίου βρίσκονται 17 κιβώτια με μαρμάρινα γλυπτά.

Το “Mentor” ξεκινά με ήρεμη θάλασσα από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά λίγο έξω από τα Κύθηρα πέφτει σε σφοδρή θύελλα και το πλοίο βυθίζεται. Ο Ben παλεύοντας με τα κύματα αντιλαμβάνεται πως η βύθιση είναι έργο της Νέμεσης (θεία τιμωρία). Ο Έλγιν, αγνοώντας τα σημάδια της τιμωρίας, συνεχίζει το έργο του και δύο χρόνια μετά τα γλυπτά θα φτάσουν στη Βρετανία. Όμως τα χρόνια που θα ακολουθήσουν η προσωπική και επαγγελματική ζωή του Λόρδου Έλγιν θα καταστραφούν ολοσχερώς. Χρεωμένος από τις προσπάθειες ανέλκυσης των γλυπτών από το ναυάγιο, ο Έλγιν θα πωλήσει τα γλυπτά στην κυβέρνηση και έτσι ο στόχος του δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. O Ben έχει βιώσει τις δύο πράξεις του «έργου», την Ύβρη και τη Νέμεση. Τι έγινε όμως με την Κάθαρση; Είχαν δίκιο όσοι τον χλεύαζαν για τις απόψεις του ή στο τέλος θα δικαιωθεί; Η ιστορία έδωσε την απάντηση…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Άγγελος Ρούβας
Παραγωγοί: Άγγελος Βενέτης, Ηρακλής Μαυροειδής
Εταιρεία Παραγωγής: Boo Productions Α.Ε
Με την υποστήριξη των MEDIA Programme of the European Union, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου & COSMOTE TV

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διάρκεια: 24′
Format: 3D/2D κινούμενα σχέδια, έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ